Sažetak | U ovom završnom radu govori se općenito o vodi, zatim o njezinim fizikalnim,
kemijskim i biološkim pokazateljima te o naĉinima dezinfekcije vode, što je vrlo bitno u
sprjeĉavanju prijenosa bolesti i kako bi voda za piće bila odgovarajuće kvalitete
uključujući i druge potrebe ljudi i životinja. Također se opisuju virusi i bakterije,
mikroorganizmi koje propisuje Pravilnik o parametrima sukladnosti i metodama analize
vode za ljudsku potrošnju, kao i bolesti koje oni uzrokuju.
Svojom pokretljivošću i sposobnosti otapanja razliĉitih spojeva, voda je jedan od
najugroženijh dijelova okoliša. Svakom živom biću voda je potrebna za život. Također,
živa bića su većim dijelom građena od vode, stoga ni ne čudi da njihovo zdravstveno
stanje uvelike ovisi o kakvoći korištene vode. Unošenjem onečišćene vode moguće je
zaraziti se jednom od hidriĉnih bolesti, kao što su dizenterija, trbušni tifus, kolera,
infektivni hepatitis i dr.
Mikrobiološki pokazatelji vode ukazuju na brojnost i aktivnost mikroorganizama u
vodi. Mikroorganizmi koje propisuje Pravilnik o parametrima sukladnosti i metodama
analize vode za ljudsku potrošnju su od virusa enterovirusi, a od bakterija Escherichia
coli, enterokoki, Clostridium perfringens, Pseudomonas aeruginosa uz dodatak Bacillus
anthracis koji uvjetno može uzrokovati bolesti čak i sa smrtnim ishodom.
Navedeni mikroorganizmi uzrokuju hidrične bolesti. Kako ne bi došlo do hidrične
epidemije vrlo je bitan način uklanjanja mikroorganizama iz vode tj. dezinfekcija vode.
Dezinfekcija se provodi kemijskim i fizikalnim postupcima. U kemijsku dezinfekciju
spada dezinfekcija klorom, srebrom i jodom te dezinfekcija ozonom. Fizikalni postupci
podrazumijevaju dezinfekciju toplinom, ultraljubičastim zračenjem, ultrazvukom i
filtracijom. |